Gördeszkás Martinász a Diáknapokon

A Martinász szobra, Dunaújváros egyik jelképe állt az idei Fejér Megyei Diáknapok mellé. Még büszkébben tekinthet magára a gördeszkás lendülettel felturbózott acélöntő, mert hasonlítani kezdett a Diáknapok önkéntes csapatához, akik lazák, fegyelmezettek, kreatívak és megbízhatóak.

A Fejér Megyei Művelődési Központ (FMMK) szervezői március 28-án előbb a sajtót tájékoztatták a Diáknapokról, majd több mint harminc önkéntes diákkal dolgoztak együtt az április 4-én rajtoló rendezvény előkészítésén.

A sajtótájékoztató Borsós Beáta színházigazgató jelenlétében a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában zajlott: a színház lesz a Diáknapok eseményeinek központja. Itt lesznek majd a regisztrációs és információs pultok, a Diákszínpad és a Sótájm kategória versenyei, valamint a rendezvényt záró vasárnapi gálaműsor is.

Diáknapok sajtótájékozató

A sajtótájékoztatón Juhász Zsófia és Szemenyei István a szervezők, Mészáros Attila és Sztankovics László pedig a rendező városi önkormányzatok képviseletében szólalt fel. A politikusoktól megtudhattuk, hogy Székesfehérvár önkormányzata kétmillió, Dunaújváros önkormányzata pedig másfél millió forint támogatással segíti a 2014-es Fejér Megyei Diáknapokat.

Juhász Zsófia, az FMMK igazgatója többek között elmondta, hogy idén nem lesz hivatalos megnyitó, a Diáknapok a Diákszínpad kategória eseményeivel kezdődik pénteken, 13 órakor, ekkor – ahogy minden további versenykategória kezdetén – elhangzik majd a rendezvény köszöntőbeszéde. Kiemelte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan sok középiskolás dolgozik majd önkéntesként – az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között – a Diáknapok sikerességéért. A jelentkezői létszámról elmondta, hogy az 1092 résztvevőt harminc megyei oktatási intézmény adta össze. A legnépesebb csapattal, százötvenöt fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium százöt, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium száz, a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium kilencvenhárom diákkal követi. Külön szólt még a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskoláról, akik negyvenhét indulójukkal kitűnnek a megye vidéki iskolái közül.

Szemenyei István, a Rudas igazgatója, akinek sokéves nélkülözhetetlen Diáknapok-szervezőmunkáját külön megköszönte az FMMK nevében Juhász Zsófia, kérte a város lakosságának kiállását a Diáknapok mellett, megértését a parkolási korlátozások miatt, s megjelenését az előadásokon. Felhívta a figyelmet, hogy ugyan a vasárnapi gála (14 óra) is ingyenes, de előzetes helyigénylés szükséges a biztos bejutás érdekében.

Szombaton este 7 órakor kezdődik a Bartók Kamaraszínház háta mögött felállított szabadtéri színpadon, a Petőfi ligetben a Colombre Band, majd a Speakers of Zion fellépése, akik feltétlenül népes közönségre számíthatnak, már csak azért is, mert a két koncert között Aranyosi Péter stand-up előadó műsora lesz látható és hallható.

A délután folyamán a Rudas szomszédságában álló TISZK fogadta a dunaújvárosi fiatalokat és az FMMK-s szervezőket. A meghallgatások során lelkes diákfotósokkal bővült a Diáknapok technikai személyzete, köztük a Rudas suli tanulójával, Somogyi Katával, akinek nyolcadmagával éppen pénteken nyílt kiállítása a Dózsa Mozicentrumban. Ők Nagy Norbert, a Hírbelebumm Kreatív Kommunikáció nívódíjas fotóriporterének tanácsai szerint keresik majd a Diáknapok emlékezetes pillanatait.

Lezajlott a szpíkerek válogatója is. A jó hangulatú verseny zsűrijében Szemenyei István mellett Balogh Tamás, a DSTV és az EL-DO Rádió programigazgatója, valamint Csetnegi László, az EL-DO Rádió szerkesztője ült, akik igencsak megizzasztották a fiatalokat a közönség soraiban elbújtatott cselszövők improvizált bajkeverésének segedelmével. A felkészítés során hasznos tanácsokat kaptak jutalmul a jelentkezők, amelyeket majd a versenykategóriák helyszínén kamatoztathatnak műsorvezetői feladatuk ellátása közben. Az idei Diáknapok műsorvezetői: Ács Daniella, Balog Péter, Kilyén Vivien, Menik Stefánia, Preizler Nikolett és Terecskei András.

A napot a második önkéntesi találkozó zárta le. Ahogy az első találkozás alkalmával, úgy most is az egymás megismerését célzó, és a Diáknapok összmunkájára felkészítő játékos tréningvezetés volt Berdó Gábor és munkatársa célja. Ismét nagy élményt jelentett a jelenlévőknek a középiskolások aktív és bátor magatartása, szüntelen kreativitása, amely tulajdonságukra nagy szükségünk lesz a Diáknapok három napja alatt is.

Majer Tamás
Fotó: Nagy Norbert