Tizenegy kategóriában várjuk a nevezéseket

Hét színpadi és négy egyéb kategóriában lehet nevezni a megyei középiskolák idei kulturális seregszemléjére, a nevezéseket március 2-ig fogadjuk.

1. Szólóének, társasének, kórus
Szólisták ebbe a kategóriába a komolyzene köréből választott produkciókkal jelentkezzenek. A technikai feltételek is ehhez adottak (mikrofon és CD-lejátszó itt nincs), így például musical számokkal itt nem tudnak fellépni a jelentkezők, csak a Könnyűzenei kategóriában.

2. Vers- és prózamondás
A versmondók egy klasszikus és egy kortárs költő tetszés szerint választott versével jelentkezhetnek. Ezek közül az általuk választott verset kell elszavalni max. 5 percben. A másik vers elszavalására csak akkor kerül sor, ha pl. a zsűri nem tud dönteni.

3. Diákszínpad
Ebben a kategóriában törekedjenek arra a csoportok, hogy a korosztálynak megfelelő, a fiatalokat foglalkoztató témakörök feldolgozásaival, bemutatásával készüljenek. Fontos, hogy a jelentkezési lapon pontosan tüntessék fel a technikai igényeket. Érthető okokból a szélsőségesebb igényeket teljesíteni nem tudjuk, ezért mindenki időben tájékozódjon a lehetőségekről. Külön felhívjuk a figyelmet a műsoridő betartására.

4. Könnyűzene
Saját, vagy mások által szerzett dalok egyaránt előadhatók. A műsor tetszés szerint állítható össze. A dobfelszerelést, gitárhangosítást, mikrofonokat a helyszínen biztosítjuk. Minden másról a résztvevők. Kérjük, hogy a jelentkezési lapon mindenki pontosan adja meg a technikai igényét, illetve hangszeres produkciók esetén az eszközök számát, a kihangosítás módját.

5. Népdal – népzene – néptánc
A magyar hagyományok mellett a hazánkban élő nemzetiségek, más népek muzsikáját, népdalait és néptáncait mutassák be a fellépők. A feldolgozásokra, világi zenére készített koreográfiákat a 7. Sótájm kategóriába kell benevezni. Minden fellépőnek mikrofonokat és hangosítást biztosítunk. A technikai igényeket a jelentkezési lapon kérjük feltüntetni. Élő zenei kíséretnél kérjük, adjátok meg a hangszerek neveit és számát.

6. Komolyzene – szólóhangszer – kamarazene
Szólisták ebbe a kategóriába a komolyzene köréből választott produkciókkal jelentkezzenek. A technikai feltételek is ehhez adottak (mikrofon és CD-lejászó itt nincs). A műsor tetszés szerint összeállítható. A helyszínen szükséges nagyobb hangszereket (zongora, marimba, egyéb ütős…) a befogadó intézmény a leadott igények alapján igyekszik biztosítani.

7. Sótájm – vegyes produkciók
Modern tánc – jazz balett – ír tánc – egyéb mozgásművészet – bűvészmutatványok – kabaréjelenetek – szalagavatós táncok, vagyis minden olyan produkció, ami az első hat kategóriába nem sorolható bele.

8. Képző-, nép- és iparművészet
Jelentkezhetnek egyének, vagy alkotóközösségek bármely technikával készült grafikai, festészeti, vagy kisplasztikai, illetve iparművészeti, népművészeti alkotással.

9. Honismeret
A Honismereti kategóriában legfeljebb 5 oldalas dolgozatokat (borító, melléklet és szakirodalom-jegyzék ezen felül) várunk, melyek témájukban kötődnek megyénkhez. A megyéhez való kötődés figyelembevétele mellett a téma szabadon választott.

10. Irodalmi kategória – vers- és prózaírás
Ebben a kategóriában saját verseket és prózai alkotásokat (elbeszélés, novella) várunk, melyek még nem jelentek meg kiadványban. Egy szerzőtől legfeljebb három verset és/vagy egy prózai művet fogadunk, melyekből zsűri válogatja ki a díjazottakat és a Diáknapi Antológiába kerülőket.

11. Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok
Jelentkezhetnek egyének, vagy alkotóközösségek bármely technikával készült alkotással, videóval és animációval.