Diákszínjátszó Találkozó a Diáknapokon!

2016-ban  is összevonjuk a Regionális Diákszínjátszó Találkozót a 3. „Diákszínpad” kategóriával, ahova a diákszínpadi produkciók nevezését várjuk.

XXVII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ
FELHÍVÁS 2016.

Hírek, információk:

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület elmúlt két évében folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a legnagyobb rendezvénysorozatunk az ODT biztos szakmai és anyagi alapokon valósulhasson meg. Idén két nagy pályázatot nyújtottunk be kifejezetten a fesztiválok megvalósítására. Sajnos az NEA pályázatunk sikertelenül zárt, az NKA pályázatunk viszont sikeres volt, így lehetőséget kaptunk ismét egy jó országos találkozó összehozásához. Jelenleg több fronton zajlik a forrásteremtés. Reménykedünk benne, hogy sikerül a vállalkozói szektort, vagy akár az államot bevonni az anyagi terhek viselésébe. Arra kérünk benneteket is, hogy Régiós szinten, ha van lehetőségetek, segítsétek az ODE helyi rendezvényének megvalósítását kapcsolati tőkétekkel, vagy egyéb lehetőségeitekkel. Hiszen közös célunk, hogy a fiatalok idén is, élményekben gazdag fesztiválokon vehessenek részt

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2016. május 22-én, vasárnap éves Küldöttgyűlésünkre is, ahol tisztújításra és fontos szakmai döntésekre kerül majd sor. Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, és szívesen fogadunk minden segítséget.

Nagy előrelépést jelent, hogy 2016-ban két Országos Fesztiválunk lesz, hiszen az eddig októberben megrendezett szolnoki GLOBE fesztivál szervezői is szeretnének csatlakozni az országos találkozók sorához, így 2016-ban nem csak Kaposváron, hanem Szolnokon is lesz országos találkozó, így a továbbjutók száma is majdnem duplázódik.

A felhívással egy időben két pályázatot is meghirdettünk, egyet nemzetközi színjátszótábor témakörben, egyet pedig drámaírás témakörben. Kérünk titeket, hogy a fiataloknak jutassátok el a pályázatok hírét és segítsétek őket a felkészülésben.

Még mindig kutatunk olyan aktív önkéntesek után, akik vállalnák, hogy Regionális Küldöttként részt vesznek az ODE éves küldöttgyűlésén és élnek szavazati jogukkal. Továbbá információkkal látják el az ODE-t a régióban zajló színjátszó eseményekről, programokról.

A választmány egy közvélemény-kutatást tett közzé a minősítési rendszerről, melynek eredményét komolyan vettük és idén visszaállítjuk az Arany-Ezüst-Bronz és Különdíj rendszerét. 4 lehetőség közül választhattak akik a kérdőívet kitöltötték: “A verzió” A zsűri annyi arany, ezüst és bronz minősítést oszt ki, amennyit jónak lát. “B verzió” A zsűri csupán 1 aranyat, 2 ezüstöt és 3 bronz minősítést oszthat. „Diploma” A tavaly elindított módszer és az „Egyik sem” lehetőség volt a 4. Az eredmények pedig: 44% “A verzió”, 35% “B verzió”, 16% Diploma, 3% Egyik sem.

 

FELHÍVÁS 2016.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület ismét meghirdeti a magyarországi és határon túli magyar nyelvű diákszínjátszó csoportok felmenő rendszerű találkozóját. Várjuk minden olyan csoport nevezését, melynek tagjai 13–21 év közötti középiskolás tanulók. A csoport létszámának maximum 10%-a lehet 21 év fölötti játszó. A specilis igényeket kérjük jelezzék az ODE választmányának e-mailben.

Az Országos Diákszínjátszó Találkozóra műfaji és tematikai megkötés nélkül nevezhetőek előadások, kivéve a musical, rockopera, operett műfajhoz tartozó produkciókat, mivel ezeknek saját fesztiváljuk van (Scherzo Fesztivál). A nevezett előadások ajánlott műsorideje 45–50 perc. Nem nevezhetőek azok az előadások, amelyek az utóbbi 3 év találkozóinak országos döntőjében szerepeltek.

Az előadások pontos hosszát, a találkozó szervezői a fesztivál előtt ismét megkérdezik, hogy pontos adataik legyenek a műsorfüzet összeállításához.

A FESZTIVÁLRÓL

Az első lépcsőt továbbra is a regionális találkozók (RDT) képezik. Ennek a találkozónak az elsődleges célja, egymás produkcióinak megtekintése; a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés; országos minőségű Diplomák, Emléklapok és Különdíjak kiosztása. Ezután következik az országos találkozó (ODT), melyre a zsűri ajánlása alapján kerülnek meghívásra a csoportok. A találkozó célja az ismerkedés és a tapasztalatcsere. Az országos találkozókon nem lesz zsűri, egy színházi szakember moderálja majd a csoportok közti szakmai beszélgetéseket. Nagy figyelmet fogunk fordítani arra, hogy a versenyhelyzet háttérbe kerüljön, és az országos találkozó tényleg egy szakmai ötletvásárrá és kapcsolattartási ponttá váljék. Az ODT-n is lesznek oklevelek. Az országos találkozóra a zsűri ajánlásai, a létszám és az anyagi lehetőségek szerint fog az ODE csoportokat meghívni hivatalos levélben, miután az ország összes regionális találkozója lezárult.

MINŐSÍTÉS

A Regionális fesztiválokon a zsűri Arany – Ezüst – Bronz és Különdíj Okleveleket ad át. A kiadott oklevelek száma nincs korlátozva, így az is előfordulhat, hogy sokan kapnak Arany minősítést, és az is, hogy senki. A zsűrinek az ODE eljuttatja a javasolt értékelési szempontrendszert, melyről a zsűrinél is lehet majd érdeklődni.

A jelentkező csoportok a működési helyükhöz legközelebb eső regionális fesztiválon indulhatnak. Speciális esetben kérvényezhető másik helyszín az ODE választmányánál e-mailben. A fellépés pontos helyét és időpontját az ODE jelöli meg. A hiányos vagy későn beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.

A regionális találkozókon való részvétel az ODT-re való eljutás feltétele.

JELENTKEZÉS

az online jelentkezési lap kitöltése

TAGDÍJ

Az egyéni tagsági díj 800 Ft egy évre. A fellépő csoport tagjának tekintjük a kísérőket (csoportvezetőket, technikai segítőket) is, így a tagdíj befizetésének kötelezettsége rájuk is vonatkozik. Ezzel megszüntethető az eddig fennálló aránytalanság a kis, ill. nagy létszámú csoportok befizetései között. Az egyéni tagdíjat abban az esetben is csak egyszer kell rendezni, ha az adott játszó több előadásban is szerepel. Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11708001-20399498.

A közlemény rovatban kérjük egyértelműen feltüntetni a tag, vagy a csoport nevét és a csoport pontos létszámát, beleértve a kísérőket is.

Az egyesület minden esetben számlát állít ki a tagdíj befizetésről, ezért kérjük, hogy ha nincs is szükség a számlára, akkor is szíveskedjenek kitölteni a számlázási információkat a jelentkezésnél.

ZSŰRI

Várjuk a Regionális Találkozókra azokat a szakembereket, akik a helyi zsűrizésben szívesen részt vennének, vagy ellátogatnának egy másik régióba, hogy ott alkossanak szakmai véleményt. Feltétel, a helyi színjátszó műhely ismerete, drámában jártasság, az adott személy nem indít ebben az évben előadást ODE fesztiválon. A jelöléseket az odeposta@gmail.com címre várjuk!

A jelentkezés és a tagdíj befizetésének határideje: 2016. február 20. 24:00*

* A kiírásban szereplő feltételeket figyelmen kívül hagyó előadások automatikusan kizárásra kerülnek,  azaz átcsoportosítjuk őket az Off programok közé. Az esetleges problémákat az adott fesztivál  befejezése után 3 napon belül bárki írásban jelezheti az ODE választmányának.

RDT-k (Regionális Diákszínjátszó Találkozó)

  1. Dél-Alföld: Kecskemét, 2016. március 18-19., péntek- szombat, Hírös Agóra
    Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480
  2. Nyugat-Dunántúl:Győr, 2016. márc. 18-19., péntek-szombat, Rómer Ház
    Bojkovszky Zsolt: zsolt.bojkovszky@gmail.com 0630/3617678
  3. Dél-Dunántúl: Csurgó, Művelődési ház, 2016. április 1-2-3., péntek-szombat-vasárnap
    Ákli Krisztián: aklik@freemail.hu 0670/3699827
  4. Észak-Alföld: Debrecen: 2016. március 24., csütörtök. Nyíregyháza: 2016. április 3., vasárnap
    Gólya Ágnes: golyagnes@gmail.com 0620/4890190
  5.  Közép-Magyarország: Budapest, 2016. március 30. – április 2., szerdától-szombatig, Vörösmarty Gimn. és Nemes Nagy Ágnes Humán SZKI.
    Eck Attila: atis.eck@gmail.com 0630/6568048
  6. Észak-Magyarország: Miskolc, 2016. március 28., hétfő, Miskolci Nemzeti Színház
    Eisner Éva: 0630/2398977 ludent@chello.hu
  7. Közép-Dunántúl: Dunaújváros, 2016. április 8., péntek, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
    Pisch Anikó: diaknapok@diaknapok.hu 0620/2170926

ODT-k (Országos Diákszínjátszó Találkozó)

2016. április 15-16-17. Kaposvár, Csiky Gergely Színház
2016. április 23-24. Szolnok, Aba-Novák Agóra

Az ODT-n való részvételi díj 2.500 Ft/fő

E-mail: odeposta@gmail.com
Tel.: +36 30 646 04 77
Facebook: www.facebook.com/odeoldal

Jó munkát kívánunk mindenkinek!
Az Országos Diákszínjátszó Egyesület választmánya.

Kecskemét, 2015. 12. 14.

 

Kapcsolódó anyagok: