Egy hét múlva indul a Diáknapok

Három nap, harmincnyolc intézmény, hatszázhuszonhat produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő – március 31-től április 2-ig, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Székesfehérváron. Az eseményről március 22-én tartottunk sajtótájékoztatót a Barátság moziban.

A Fejér megyében tanuló középiskolás diákok kulturális seregszemléjét az 1960-as évek óta rendezik meg – évenként váltva – a megye két legnagyobb városában. A tehetségkutatáson kívül a rendezvény fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak, különlegessége pedig az, hogy fiatalok szervezik fiataloknak. A megye 38 középiskolája regisztrált az idei kulturális seregszemlére. Az előző éves adatokkal összevetve megállapítható, hogy magasabb az érdeklődés, és olyan iskola is akad, amely először vesz részt a Diáknapokon. A rangos eseménynek összesen 1229 résztvevője lesz: 1143 nevező diák és 14 közreműködő lesz jelen az eseményen, a háttérben dolgozó szervező pedagógusokon és kísérő tanárokon túl.

„A Fejér Megyei Diáknapok a közösségépítés mellett minden résztvevőnek hatalmas lehetőséget jelent” – mondta Mészáros Attila alpolgármester

„A Fejér Megyei Diáknapok a közösségépítés mellett minden résztvevőnek hatalmas lehetőséget jelent” – mondta Mészáros Attila alpolgármester

Székesfehérvár Önkormányzata hárommillió forinttal járul hozzá a rendezvény sikerességéhez. „A többi diáksággal kapcsolatos program mellett a város életében kiemelten fontos szerepet töltenek be a Fejér Megyei Diáknapok. Mostanra már nincs olyan hét, amikor ne lenne olyan színes rendezvény Székesfehérváron, amellyel meg lehet szólítani a fiatalabb generáció tagjait. Ebben az esztendőben is több mint ezer diák vesz részt a háromnapos eseményen, melynek jelentős létszámát székesfehérvári, vagy a városban tanuló diákok adják. A Fejér Megyei Diáknapok a közösségépítés mellett minden résztvevőnek hatalmas lehetőséget jelent, hogy megmutassa tehetségét a nagyközönség előtt is” – mondta Mészáros Attila alpolgármester, aki megköszönte a Fejér Megyei Művelődési Központ valamennyi munkatársának, hogy az idei évben is felvállalták a rendezvény szervezését, emellett a támogatók és az önkéntesek közreműködését is kiemelte.

„A Fejér Megyei Diáknapok remekül illeszkedik a város gazdag és színes diákéletébe” – jelentette ki Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke

„A Fejér Megyei Diáknapok remekül illeszkedik a város gazdag és színes diákéletébe” – jelentette ki Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke

„Nagy örömet jelent számomra, hogy immáron zsinórban hatodik éve részt vehetek a Fejér Megyei Diáknapokon! A rendezvény nagyon közel áll a szívemhez, hiszen minden évben szereplőként léptem fel a közönség előtt. Az idei esztendőben ez egy picit másként lesz, hiszen a Székesfehérvári Diáktanáccsal dolgozunk azért, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. A Fejér Megyei Diáknapok remekül illeszkedik a város gazdag és színes diákéletébe. A számok az idei évben sem hazudnak, hiszen több mint ezer diák gyűlik majd össze Székesfehérváron, hogy megmutassa tehetségét” – tette hozzá Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke, aki mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója örömét fejezte ki, hogy ismét Székesfehérvár adhat otthont a Fejér Megyei Diáknapoknak, hiszen a városban pezseg az ifjúsági élet. A szabadidős programok között a Barátság mozi adta lehetőségekre hívta fel a diákság figyelmét. Mint mondta, a háromnapos rendezvény regisztrált résztvevői egész nap trendi és népszerű filmeket nézhetnek a moziban. Juhász Zsófia a szervezéssel kapcsolatban kiemelte, hogy nagy logisztikát igényel a rendezvény lebonyolítása, hiszen lesz olyan diák, aki három kategóriában is elindul. Minden évben új programelemekkel igyekeznek kedveskedni a fiatalságnak – nem lesz ez másként idén sem, ráadásul pályaválasztási tanácsadással és személyre szóló ajándékokkal is várják a diákokat.

Juhász Zsófia, a Fehér Megyei Művelődési Központ igazgatója a szervezéssel kapcsolatban kiemelte, hogy nagy logisztikát igényel a rendezvény lebonyolítása

Juhász Zsófia, a Fehér Megyei Művelődési Központ igazgatója a szervezéssel kapcsolatban kiemelte, hogy nagy logisztikát igényel a rendezvény lebonyolítása

A versenyzők idén is a már ismert hét színpadi és négy egyéb kategóriában – szólóének, társasének, kórus; vers- és prózamondás; diákszínpad; könnyűzene; népdal – népzene – néptánc; komolyzene – szólóhangszer – kamarazene; sótájm, képző-, nép- és iparművészet; honismeret, irodalom; fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok – mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt. A kulturális fesztivál rendezői ezúttal is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe.

A színpadi kategóriák között az idei évben a legnépszerűbb a vers- és prózamondás a maga 85 műsorszámával; a toplista második helyén a könnyűzenei kategória szerepel, amelyre 82 produkciót neveztek, és népszerűsége miatt a kategória versenye már március 31-én elkezdődik.  A harmadik helyre 50 műsorszámmal a komolyzenészek futottak be. A negyedik helyet a sótájm kategória birtokolja, amelynek az idei év újításaként az Alba Plaza lesz a házigazdája. A szólóénekesek 15 produkcióval és mintegy 286 diákkal neveztek, de roppant népszerű a népdal – népzene – néptánc és a diákszínpad kategória is, melynek indulói az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális válogatójára is jelentkezhettek.

IMG_2125

A kiállítási anyag is szokatlanul gazdag: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában 108, a fotós-filmes kategóriában pedig hetvennégy pályamű érkezett. Sokan jeleskednek az irodalom területén is: 89 vers és próza kerül a zsűri asztalára. A képző-, nép- és iparművészeti, valamint a fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok kategóriákban érkezett és kiállításra javasolt pályaműveket a látogatók 2017. április 1-én és 2-án ingyenesen tekinthetik meg a Művészetek Háza kiállítótermében.

A Diáknapok lebonyolításában hagyományosan népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között: ők közös tréningen, szakmai felkészítésen ismerik meg feladatkörüket. A segítők jól felismerhető, egyforma ruházatban lesznek jelen minden helyszínen, segítik a versenyzőket és a nézőket, és közülük kerülnek ki a rendezvény fotósai is.

A Diáknapok központi helyszíne a Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, és az intézmény ad otthont a könnyűzene, a népdal – népzene – néptánc kategóriának, valamint a képző-, nép- és iparművészeti kategóriára érkező pályaművek kiállításának is. A vasárnapi gálaműsort a Vörösmarty Színházban rendezik meg, 14 órai kezdettel: a látványosnak ígérkező show-t Szakál Attila koreográfus-rendező állítja színpadra. Az idei díjkiosztó gálán 11 kategóriadíj, 11 különdíj, Székesfehérvár Megyei jogú Város Nagydíja, Dunaújváros Megyei Jogú Város Nagydíja, arany, ezüst, bronz oklevelek, valamint a Diáknapok fesztiváldíja is gazdára talál.

IMG_2146

A szervezők szombatra és vasárnapra olyan szabadidős programokat kínálnak a középiskolások számára, amelyek feloldják az izgalmakat, tartalmas szórakozást nyújtanak és estére is együtt tartják a fiatalokat. A játékos kedvűek az Xbox-sarokban találkozhatnak és mérkőzhetnek meg egymással. A Barátság moziban a fiatalok körében népszerű #Sohavégetnemérős zenés játékfilm, az Oscar-esőben részesült Kalinforniai álom, a Holdfény, a Balaton Method és a Tékasztorik című filmek, valamint a fehérvári művészmoziban még nem játszott A fehér király című film ingyenesen tekinthető meg. Az Új Nemzedék Székesfehérvári Közösségi Tér játékos foglalkozásokra és pályaorientációs tanácsadásra várja a látogatókat. Azoknak a fiataloknak, akik extrém kalandra és egy kis adrenalinra vágynak, érdemes lesz kipróbálniuk a Zorb vagy az élő darts szabadidős játékot.

Az idei évben a támogatók jóvoltából rengeteg értékes nyeremény talál gazdára az indulók között. A Diáknapok díjazottjai szabadidős programként medveotthonba, állatparkba, kalandparkba juthatnak el, számos extrém sportban, például wakeboardban vagy akár a falmászásban is kipróbálhatják magukat. A kultúra és a művészetek kedvelői neves múzeumokban lévő kiállításokat tekinthetnek meg, a csapatok pedig észbontó vidám logikai szabadulós játékokon vehetnek részt.

A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

Rendezők:        
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata
Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza

IMG_2115