Tizenkét kategóriában várjuk a nevezéseket

Hét színpadi és öt egyéb kategóriában lehet nevezni a megyei középiskolák idei kulturális seregszemléjére, a nevezéseket február 15-től március 12-ig fogadjuk.

1. Szólóének, társasének, kórus
Szólisták ebbe a kategóriába a komolyzene köréből választott produkciókkal jelentkezzenek. A technikai feltételek is ehhez adottak (mikrofon és CD-lejátszó itt nincs), így például musical számokkal itt nem tudnak fellépni a jelentkezők, csak a Könnyűzenei kategóriában.

2. Vers- és prózamondás
A versmondók vagy egy klasszikus vagy egy kortárs költő tetszés szerint választott versével jelentkezhetnek. Ebben a kategóriában is van lehetőség csoportos előadásra, de ha az meghaladja a megadott műsoridőt, akkor a 3. kategóriába kell nevezni. Mesemondók műsorukat elsősorban a népköltészet, népmese köréből válasszák.

3. Diákszínpad
Ebben a kategóriában törekedjenek arra a csoportok, hogy a korosztálynak megfelelő, a fiatalokat foglalkoztató témakörök feldolgozásaival, bemutatásával készüljenek. Fontos, hogy a jelentkezési lapon pontosan tüntessék fel a technikai igényeket. Érthető okokból a szélsőségesebb igényeket teljesíteni nem tudjuk, ezért mindenki időben tájékozódjon a lehetőségekről. Külön felhívjuk a figyelmet a műsoridő betartására.

4. Könnyűzene
Saját, vagy mások által szerzett dalok egyaránt előadhatók. A műsor tetszés szerint állítható össze. Az alap dobfelszerelést, gitárhangosítást, mikrofonokat a helyszínen biztosítjuk. Cintányérokat, pergődobot, lábgépet, egyéb eszközöket a fellépő zenekaroknak maguknak kell biztosítani. Kérjük, hogy a jelentkezési lapon mindenki pontosan adja meg a technikai igényét, illetve hangszeres produkciók esetén az eszközök számát, a kihangosítás módját.

5. Népdal – népzene – néptánc
A magyar hagyományok mellett a hazánkban élő nemzetiségek, más népek muzsikáját, népdalait és néptáncait mutassák be a fellépők. A feldolgozásokra, világi zenére készített koreográfiákat a 7. Sótájm kategóriába kell benevezni. Minden fellépőnek mikrofonokat és hangosítást biztosítunk. A technikai igényeket a jelentkezési lapon kérjük feltüntetni. Élő zenei kíséretnél kérjük megadni a hangszerek neveit és számát.

6. Komolyzene – szólóhangszer – kamarazene
Szólisták ebbe a kategóriába a komolyzene köréből választott produkciókkal jelentkezzenek. A technikai feltételek is ehhez adottak (mikrofon és CD-lejászó itt nincs). A műsor tetszés szerint összeállítható. A helyszínen szükséges nagyobb hangszereket (zongora, marimba, egyéb ütős…) a befogadó intézmény a leadott igények alapján igyekszik biztosítani.

7. Sótájm – vegyes produkciók
Modern tánc – jazz balett – ír tánc – egyéb mozgásművészet – bűvészmutatványok – kabaréjelenetek – szalagavatós táncok, vagyis minden olyan produkció, ami az első hat kategóriába nem sorolható bele. A helyszínen alap fény- és hangtechnikát biztosítunk. Minden egyéb eszközről a fellépők gondoskodnak.

8. Képző-, nép- és iparművészet
Jelentkezhetnek egyének, vagy alkotóközösségek bármely technikával készült grafikai, festészeti, vagy kisplasztikai, illetve iparművészeti, népművészeti alkotással.

9. Honismeret
A Honismereti kategóriában legfeljebb 5 oldalas dolgozatokat (borító, melléklet és szakirodalom-jegyzék ezen felül) várunk, melyek témájukban kötődnek megyénkhez. A megyéhez való kötődés figyelembevétele mellett a téma szabadon választott.

10. Irodalmi kategória – vers- és prózaírás
Ebben a kategóriában saját verseket és prózai alkotásokat (elbeszélés, novella) várunk, melyek még nem jelentek meg kiadványban. Egy szerzőtől legfeljebb három verset és/vagy egy prózai művet fogadunk, melyekből zsűri válogatja ki a díjazottakat. A legjobb munkák felkerülnek a rendezvény honlapjára.

11. Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok
Jelentkezhetnek egyének, vagy alkotóközösségek bármely technikával készült alkotással, videóval és animációval.

12. Médiakommunikáció
A kategóriában jelentkezhetnek egyének vagy alkotóközösségek olyan kreatív pályaművekkel, amelyeknek témája valamely 2017-ben készült film, színházi előadás, ebben az évben lezajlott koncert vagy kiállítás.