Értékelt és döntött a zsűri

Pénteken délelőtt három kategóriában értékelte a beküldött alkotásokat a szakmai zsűri a Művészetek Házában, délután pedig az ifjú alkotók személyesen is konzultálhattak a zsűrivel.

Egy héttel a Diáknapok kezdete előtt három kategóriában a zsűri már értékelt és döntött is a minősítésekről, a díjazottakról, kiderült az is, melyek lesznek azok az alkotások, amelyeket a jövő héten, szombaton és vasárnap a Széchenyi István Gimnáziumban rendezendő kiállításon is láthat a közönség.

IMG_3554

A képző-, nép- és iparművészeti kategóriában nagy munka várt a zsűri tagjaira: Jónás Attila képzőművészt, Kis Róka Csaba festőművészt és Várnai Gyula képzőművészt nem kis feladat elé állította a több mint 90 beküldött mű értékelése. Grafikák, festmények, installációk érkeztek a felhívásra, köztük sok érdekes, figyelemre méltó munka. A zsűri mindhárom tagja az eredetiséget kereste a művekben, azokat különösen nagyra értékelték, amelyekben a műfaji határokat átlépve igyekezett alkotójuk fogalmazni. Sok olyan pályázati anyag érkezett, amelyekben párosult az ötlet és a míves kidolgozás, mások esetében viszont azt tapasztalták, hogy bár a szándék megvan, a mesterségbeli tudás még hiányos. Összességében jónak értékelték a beküldött műveket, így jogosan fogalmazódott meg a mondat: „A zsűri nehéz helyzetben van.”

IMG_3568

A fotó, film és új vizuális műfajok kategóriában Járdány Bence fotográfus és Páhi-Fekete Noémi fotóművész a filmekkel kezdte a napot. A hat beküldött alkotás közül kettőt kifejezetten nagyon erős anyagként értékelték, a pályázó diákok a saját korosztályukat érdeklő, érzékeny témákat választottak, és azokat ragyogóan meg is valósították a filmben.  Összességében el lehet mondani, hogy a fiatalok nagyon jól használták a filmes eszközöket, jól átgondolt művek születtek. Ami a fotókat illeti: a zsűri igen alaposan megszemlélte az összeset, némelyiknél hosszabban elidőztek, hiszen ezek között is akadt nem egy igen érett darab. A két profi kíváncsian találgatta, vajon mi inspirálhatta egy-egy kép elkészítésében a pályázót. A fotók többsége technikailag tökéletesen kivitelezett, de sok ennél többet nem ad a nézőnek – állapították meg végül.

IMG_3519

Az idén újdonságként meghirdetett médiakommunikáció kategóriában Baranyi Anikó marketingkommunikációs tanácsadó és Varga Gábor Farkas képzőművész bírálta el a beküldött plakátokat és kritikákat. Előbbieket egyrészt az elképzelt megrendelő, illetve művészi szempontok alapján értékelték, figyelték, hogy mennyire követte a tervező a mai trendeket, milyen tipográfiát alkalmazott – és természetesen itt is fontos szempont volt az ötlet, a kreativitás. Igazán friss, fiatalos, trendi plakátok érkeztek, nagyon sok munka van mindegyikben, elnagyolt kivitelezéssel nem találkoztak – mondták mindketten. Több igen részletgazdag munkát is láttak, amelyeken látszik a technikai tudás, a kiváló eszközhasználat. Nem is gondolták, hogy ennyi tehetséges fiatal munkáját láthatják majd – állapították meg. A kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmaztak, jó látni, hogy a diákok bátran fel merik vállalni a véleményüket, még akkor is, ha a megfogalmazás módja nem minden esetben tökéletes.

IMG_3573

Az értékelés után a zsűri konzultációra invitálta az ifjú alkotókat, akik a munkáikról így első kézből hallhattak véleményeket. Mint mondták, nagyon örültek ennek a lehetőségnek, hiszen így tanáraik után most más szakemberektől, más nézőpontból is kaptak véleményeket, tanácsokat.

A kategóriadíjasok, különdíjasok névsorát, illetve a minősítéseket a Diáknapokon, a jövő héten tesszük közzé itt, a honlapon.