Megkezdődött a visszaszámlálás

Három nap, negyvenhárom középiskola, több mint ezerkétszáz résztvevő a pénteken kezdődő Fejér Megyei Diáknapokon – április 10-12. között a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Székesfehérváron.

Sajtótájékoztatót, majd stábértekezletet tartott ma a Diáknapok csapata a Művészetek Házában. Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója, az esemény főszervezője hangsúlyozta, hogy a tehetségkutatáson kívül a program fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak is. Az iskolák részéről a korábbi évekhez képest nagyobb az érdeklődés, és olyan iskola is akad, amelyik először vesz részt a Diáknapokon.

Diaknapok_sajt_taj-0113

2015-ben is szép számú jelentkező mutatja meg magát a hétvégi programsorozat keretében, a 11 meghirdetett kategóriában 43 megyei középiskola összesen több mint ezerkétszáz diákja nevezett. Ők pénteken és szombaton – több helyszínen párhuzamosan – adják elő produkcióikat, amelyeket szakmai zsűri értékel. Sokan vannak, akik nem szeretnének személyesen fellépni, de szívesen alkotnak. Nekik szólnak azok a kategóriák, amelyekben előzetesen elkészített dolgozatokat kellett benyújtani – ezeket már értékelte is a zsűri, a legkiemelkedőbb írások, versek a rendezvény honlapján lesznek olvashatóak. A „Képző-, nép- és iparművészet”, valamint a „Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok” kategóriákban benyújtott alkotások pedig egy kiállítás keretében, a Művészetek Háza kiállítótermében ismerhetőek meg; a kiállítást szombaton 16 órakor Fertő László nyitja meg.

Diaknapok_sajt_taj-0084

Juhász Zsófia elmondta, hogy ebben az évben is rengeteg önkéntest vontak be a rendezvény lebonyolításába: 41 főből áll az önkéntes csapat, és közülük kerülnek ki az egyes kategóriák műsorvezetői és az esemény fotósai is. „Szeretném, ha ez az önkéntes csapat együtt maradna és a Fehérvári Programszervező Kft.-vel közösen további rendezvények sikeres megvalósításában is közösen dolgozhatna” – mondta az intézményvezető.

„Székesfehérvár önkormányzata és a kulturális intézmények számos lehetőséget kínálnak a fiataloknak arra, hogy bemutatkozzanak. Ezek egyike a Fejér Megyei Diáknapok, ahol nemcsak a tehetségüket tudják megmutatni a résztvevők, hanem ez a program egy jó buli is, ahol a fiatalok jobban megismerhetik egymást. Örülök a jelentkezők számának és nagyon várom már a hétvégét, hogy lássuk, milyen produkciókkal érkeznek a fehérvári és Fejér megyei diákok” – mondta Mészáros Attila. Az alpolgármester emellett megköszönte a szervezők és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek munkáját, és szólt arról is, hogy a város önkormányzata kétmillió forinttal támogatja a rendezvény megvalósítását.

Diaknapok_sajt_taj-0077

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eseménysorozat idén is több helyszínen zajlik: a fesztiválközpontként is működő, és a legtöbb kategóriának helyet biztosító Művészetek Háza mellett hagyományosan a Táncház és a Hermann László Zeneiskola szolgál egy-egy kategória otthonaként. Idén először a pénteken kezdődő diákszínpad kategóriát a Pelikán Kamaraszínházban tartják, összevonva az Országos Diákszínjátszó Találkozóval, a könnyűzenében indulók pedig a Fehérvári Civil Központ színpadán lépnek fel. A rendezvényt záró díjátadó gála helyszíne a Művészetek Háza színházterme lesz vasárnap délután; a gála műsorát a zsűri javaslata alapján, a legkiemelkedőbb produkciókból állítják össze.

A kulturális seregszemle a nézők számára ingyenesen látogatható, a résztvevőknek pedig szombatra és vasárnapra szabadidős programokat is szerveznek a Művészetek Házába és a ház mögötti parkba: többek között konzolok, játékok, sumo ring, hőlégballon és FIFA terem várja őket, és szombaton egész napra a Művészetek Háza büféjébe települ a Táska Rádió.

Fotó: ÖKK (Simon Erika) és Lőrincz Miklós

Részletes program »
Helyszínek, térkép »