Kiállításmegnyitóval kezdődött a Diáknapok

A Fehérvári Diáknapokra nevezett, a zsűri által kiállításra javasolt alkotásokból rendezett tárlat megnyitójával kezdődött meg a diákok 2024-es kulturális seregszemléje. Az eseményen Juhász Zsófia, az SZKKK igazgatója felidézte a hat évtizedes rendezvénysorozat történetét, a képzőművészeti zsűri nevében pedig Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő méltatta a beérkezett alkotásokat, amelyek közül 64 látható az SZKKK Fürdő sori épületének kiállítótermében.

A mozgalmas, színes tárlatot a szervezők nevében Juhász Zsófia igazgató nyitotta meg. Elmondta, hogy a Diáknapok története az 1960-as évekre nyúlik vissza, és egészen 2019-ig megyei rendezvény volt, alkalmanként ezer körüli résztvevővel. Idén 21 oktatási intézmény több mint hétszáz diákja jelentkezett az immár városi eseményként meghirdett tehetségkutatóba, amelyet a középiskolások mellett a felső tagozatos általános iskolások számára is megnyitottak.

A fiatalok április 20-ig tizenkét művészeti kategóriában, több mint háromszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat. A legnépszerűbb kategória a vers- és prózaírás: a zsűri negyvenhárom alkotást fog elbírálni. A bemutatók három helyszínen: a Táncházban, a Petőfi Kultúrtanszéken és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban zajlik szerdától szombatig.

A rendezvénysorozat a Diáknapok kiállításával indult kedden. Rendhagyó módon slam poetryvel állt a közönség elé Tóth Zsombor Ákos, a XIV. Fehérvári Versünnep döntőse, aki társas játékról, az emberek egymás társaságát kereső, ám azt mégis kerülő társas magányáról szólt: „Újra ketten, egyedül egy négyes ülésben a buszon, a vonaton, a Szaturnuszon (…) kerüljük egymás tekintetét és mély alázattal örülünk annak, hogy nem ismerjük egymást, mert a végén még szóba kéne állnunk. Az de rossz lenne! Hosszú az út és nem érdekeljük egymást annyira, hogy legyen annyi szavunk kitölteni azt az időt, amit együtt eltöltünk. (…) Tudom, egyszerűbb lenne, ha többen lennénk egyedül, mert együtt egyszerűbb egyedül lenni.”

A kedd esti eseményen elhangzott, hogy a tehetséges, fiatal alkotók három kategóriában nevezhettek: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában negyvenegy, a fotós-filmes kategóriában huszonkét pályamű érkezett, a médiakommunikációban pedig tizenhét alkotást neveztek. Az SZKKK Fürdő sori épületében a zsűritagok (Szolnoki Szabolcs festőművész, Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő, Csákvári Géza filmkritikus, Jaksa Bálint fotós, filmes, Azurák Csaba riporter, műsorvezető, Varga Gábor Farkas tervezőgrafikus, képzőművész) által legjobbnak ítélt 64 alkotás látható április 23-ig.

Juhász Zsófia felhívta a figyelmet, hogy a Diáknapok produkcióiról, alkotásairól nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség véleményét is várják. Ennek érdekében online szavazás indul április 20-án, szombaton éjfélkor. A zsűri által kiválasztott alkotásokra április 22-én, hétfőn 10 óráig lehet voksolni. Az igazgató köszönetet mondott a diákoknak a nevezésért, a felkészítő tanároknak és a szülőknek a támogatásért.

A zsűri nevében Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő méltatta a beérkezett munkákat és elismeréssel szólt a diákok munkáiról, az azokban megvalósuló ötletekről, az alkotások aprólékos, igényes kidolgozottságáról. Öröm volt látni, milyen tisztelettel és tudással bánnak az anyagokkal, kiforrott technikával alkotnak és azt is, hogy képesek egy-egy nehezen megélt helyzetet, elfojtást, mély érzelmet „kiadni” magukból.

A kiállításmegnyitót követően a 2021-ben alakult fehérvári Crescendo Selecta zenekar adott koncertet. A fiatal zenészek főleg saját számokkal szeretnek fellépni, de ismert mai dalok feldolgozásai is szerepelnek a repertoárjukon. Hangzásuk sokrétű, többek között populáris neo-soul psychedelica.

A kiállítás április 23-ig látogatható, hétfőn és szerdától péntekig 8.00–22.00, kedden 8.00–20.00 óra között, hétvégén rendezvénytől függően.

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós