Befestjük a Széchenyi Gimnáziumot

A Diáknapok vendége lesz a fehérvári Méhkas Dia Project: a csapat tagjai szombaton 19.00–21.00 óra között fényfestéssel színesítik a rendezvényt, vagyis dinamikus vetítés keretében üvegdiákat vetítenek a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium falaira.

A dia project a party kultúrából a street artba került architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és beltérben. A vetített diakép fénymontázst alkot az épületek falain, és „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő „fényfestő” ecsetként funkcionál, segítségével „belakják” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

Méhkas dia project

A virtuális épületfestés, a vizualitás régi-új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a „belső” térből és a street artba került át, helyspecifikus művészeti irányként, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (pl. Talpra Magyar Street Art nemzeti trikolor vetítés március idusán).

Az utóbbi években a helyszínen „élő festéssel”, mint látványelemmel, gazdagították programjaikat. 2010-től kinetikus elemekkel hozták mozgásba vetítéseiket, és alkalmanként intermediális vetítésekre is alkalmuk nyílik (almásderes lovak vetítése – Aba Napok, Velence-tavi vitorlások vetítése, sípályák fényfestése az Alpokban – Puj St. Vincent, Vars), tágítva ezzel a street art határait.

Kisfilm az intermediális vetítésről:

A gyökerekhez visszatérve, szcenográfiai environmentet alkalmazva koncerteken, színházi előadások alatt vetítettek (16. WOMEX (World Music Expo) – Koppenhága, 2010). Fő céljuk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.
Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület

Az egyesület 1998 márciusában alakult a KAS-ból (Képződő Alkotók Stúdiója) Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában, a művészetek különböző ágaiban tevékenykedő fiatal alkotók önkéntes társulásaként. Egyesületként 2000 februárja óta működik, közhasznúvá 2007-ben vált. Az egyesületnek jelenleg 15 tagja van, zömmel fehérvári alkotók.

Az egyesület célja színvonalas hazai és nemzetközi művészeti produkciók (kortárs zene, képzőművészet, filmművészet, egyéb társművészetek) bemutatása a nagyközönségnek, valamint megmutatkozási lehetőség biztosítása fehérvári és környékbeli fiatal művészeknek, zenekaroknak, egyéb művészeti csoportosulásoknak.

Méhkas Dia Project

Az egyesület rendezvényeihez szórólapokat, plakátokat, óriásplakátokat készít. A hazai plakátkultúra ápolása és életben tartása érdekében törekszik grafikailag nívós alkotásokat létrehozni. Tervezési feladatokkal fiatal grafikusokat bíz meg, ezáltal lehetőséget adva a széles körű, gyakorlati bemutatkozásra.

2004-ben az egyesület Optikai Osztálya létrehozta a Méhkas Dia Projectet, mely fényfestéssel tágítja a street art határait. Az elmúlt időben épületfestéseik nagyon népszerűek, tevékenységük jelentős részét ez tölti ki. Megrendeléseik túlmutatnak a működési területünkön, országos népszerűségnek örvendenek.

Tematikus vetítéseik az adventi időszakban és az augusztus 20-i ünnepi programokon valósulnak meg. Önkénteseik nagy része amatőr (független) alkotó, akik országos fórumokon mutatják be üvegképeiket.

Ajánljuk Facebook-oldalukat: https://www.facebook.com/mehkasaula

Méhkas Dia Project