A 2017-es Diáknapok slágerlistái

A Fejér Megyei Diáknapok két legnépesebb mezőnye hagyományosan a könnyűzenei és a vers- és prózamondói kategória, mindkettőben több mint nyolcvan produkció látható, hallható. Megnéztük, vannak-e kedvencek, visszatérő szerzők, eredeti előadók a benevezett produkciók között.

A könnyűzenében az Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző, Adele a favorit: négyen is az ő dalait választották, Someone Like You című slágerét, amely 2011-ben öt hétig vezette a brit kislemezlistát, ketten is éneklik majd.

Két-két dal csendül fel majd Christina Aguilera, Beyoncé és Jessie J. slágerei közül, és a zsűri, valamint a közönség kétszer is meghallgathatja Lady Gaga Million Reasons és Leonard Cohen Hallelujah című számát, ezeken kívül minden előadó vagy szerző dala csak egyszer hangzik el a két nap folyamán. A kategóriában napjaink népszerű slágerei mellett olyan ritkaság is felcsendül majd, mint a legendás magyar Syrius zenekar Szép lányok, ne sírjatok című dala.

A vers- és prózamondók esetében Arany János a listavezető, valószínűleg az Arany-emlékév miatt: a legnagyobb magyar balladaköltőtől hét művet visznek a zsűri elé, köztük természetesen A walesi bárdokat, a Vörös Rébéket és a Tetemre hívást is.

Arany Jánost Vörösmarty Mihály követi a sorban: a magyar romantika egyik legnagyobb alakjától hat verset hallhat majd a zsűri és a közönség. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán József Attila, Reményik Sándor és Pilinszky János osztozik, tőlük négy-négy művet választottak a diákok. Ismétlődések természetesen ebben a kategóriában is lesznek: József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat, Pilinszky János Ne félj, Radnóti Miklós Tétova óda, Erdős Virág Én vétkem és Heltai Jenő A modell című versei kétszer hangzanak majd el.