A Diáknapok a Fejér Megyei Értéktárban

A Megyei Művelődési Központ javaslata alapján tavaly szeptemberben a Fejér Megyei Diáknapok felkerült a megyei értékek listájára, azaz megőrzendő kulturális hagyományként a bizottság felvette a Fejér Megyei Értéktárba, a megye területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteménybe.

Az indoklás szerint a Diáknapok olyan egyedülálló kezdeményezés, amelynek országosan sem igen akad párja. A rendezvény több mint fél évszázados múltra tekint vissza, első alkalommal 1966. áprilisában szervezték meg Dunaújvárosban. A korábban rendezett, fiataloknak szánt eseményekhez képest a Diáknapok jelentőségét az mutatta, hogy soha ennyi fiatalt nem mozgattak még meg előtte.  Újszerűsége pedig a sokszínűségben rejlett: a programban szerepelt a város amatőr szimfonikus zenekarának, énekkarainak, szólistáinak, szavalóinak, színjátszóinak bemutatója, de a sport, a műszaki, valamint egyéb kulturális programok sem hiányoztak a kínálatból. A különböző kategóriákban szereplőket arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazták.

Egy oklevél 1980-ból

Egy oklevél 1980-ból

Olyan alkalom volt ez, amely megismétlődött, meg kellett, hogy ismétlődjön évente: mára a több évtizedes hagyományoknak megfelelően évenként felváltva szervezik Székesfehérváron és Dunaújvárosban.  A fesztivál teret ad a tehetséges fiatalok bemutatkozására a különféle művészeti ágakban, a más-más településen iskolákba járó diákok találkozására. A Diáknapok alkalmat teremtenek arra is, hogy a jelentkező, fellépő diákok szakemberektől kapjanak visszajelzést tudásukról, értékelést fejlődésükről: az iskoláktól független tagokból álló zsűribizottságok bírálják el a pályázatra beküldött alkotásokat, az egyes kategóriák fellépőit. A diákoknak lehetőségük van akár személyes konzultációra is. Az iskolák számára pedig nemes versengés a fesztivál, hiszen az összesített eredmények alapján a legjobb intézmény elnyeri a fesztivál fődíját.

Az Értéktár Bizottság Martonvásáron tartott kihelyezett ülést

Az Értéktár Bizottság Martonvásáron tartott kihelyezett ülést (Fotó: fejer.hu)

A kategóriánkénti megmérettetések, a tapasztalatcsere mellett a tavaszi diákfesztivál a szórakozás lehetőségét is kínálja: a szervezők évről-évre jó színvonalú, kellő választékot nyújtó, különleges és színes programokról gondoskodnak a résztvevők számára. A tavalyi háromnapos rendezvénybe Fejér megye 51 középfokú oktatási intézményéből 38 kapcsolódott be, így a regisztrált résztvevők száma 1229 volt a meghirdetett 11 (szólóének, társasének, kórus; vers- és prózamondás, diákszínpad; könnyűzene; népdal, népzene, néptánc; komolyzene, szólóhangszer, kamarazene; sótájm; képző, nép- és iparművészet, honismeret; irodalom; fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok) kategóriában.

A Fejér Megyei Diáknapok általános művészeti színvonala igényességről, sok iskolai és egyéni munkáról, felkészülésről tanúskodik. Az elmúlt évtizedek alatt számos tehetséget, értéket, különleges személyiséget fedezhettünk fel, a résztvevők sok-sok év múltán is szívesen idézik fel a rendezvényen megélt pillanatokat, az átélt élményeket. A Diáknapok hagyományőrző jellege vitathatatlan, ahogyan eszmei értéke is: a középiskolás korosztály körében olyan esemény ez, amelyre méltán lehet büszke Fejér megye.