A 2019-es Diáknapok slágerlistái

A Fejér Megyei Diáknapok két legnépesebb mezőnye hagyományosan a könnyűzenei és a vers- és prózamondói kategória – előbbiben idén 65, utóbbiban 76 produkció látható, hallható. Megnéztük, vannak-e kedvencek, visszatérő szerzők, eredeti előadók a benevezett produkciók között.

A könnyűzenében meglepő módon kevés olyan kedvenc van, amely többször is a zsűri elé kerül, egyedül a Dés-Bereményi szerzőpáros Nagy utazás című slágere és az Én, József Attila musical egyik slágere, a Kopogtatás nélkül szerepel kétszer a programban. A szerzők között Dés László a legnépszerűbb, őt Presser Gábor követi, ami szintén meglepő, mert magyar szerzők ritkán vezették a Diáknapok slágerlistáit. A műfaji választék elég széles, musicalslágerek, pop- és rockdalok, örökzöldek egyaránt hallhatóak lesznek majd a Művészetek Háza színháztermében.

A vers- és prózamondók esetében holtverseny van József Attila és Radnóti Miklós között: mindkét költőtől hat-hat vers hangzik majd el, némelyik többször is: három Tétova óda, két Kései sirató és két Levegőt! kerül a zsűri és a közönség elé a Városháza Dísztermében. A népszerű költők sorát Ady Endre folytatja, tőle öt vers szerepel a programban, Reményik Sándor verseit pedig négyen szavalják – Eredj, ha tudsz költeményét ketten is.