Egyéni hangvétel plakáton és kritikában is

A Médiakommunikáció kategóriában Bokros Judit újságíró és Varga Gábor Farkas grafikusművész értékelte a beérkezett pályamunkákat. A plakátok és a kritikák között is találtak több kifejezetten jó színvonalú munkát, érett gondolatokat közvetítő alkotást.

„Milyen egy jó kritika? A válasz nem is olyan egyértelmű, másra van szükség egy szaklapban és másra egy napilapban, és az is számíthat, hogy nyomatott újságban vagy online felületen jelenik meg az értékelő kritika. Általánosságban elmondható, hogy a szövegnek mindenképpen fel kell keltenie az érdeklődést a bemutatott alkotás iránt, rávilágítani erősségeire, illetve gyengeségeire, mindezt lehetőleg érvekkel alátámasztva. Egy jó kritikához tehát szükség van az adott mű és alkotója alaposabb ismeretére. A Diáknapok pályázatára beérkezett szövegek többsége a fenti szempontoknak megfelelt, szerzőik határozott véleményt fogalmaztak meg és ezeket többé-kevésbé alá is tudták támasztani.

Kiállítás

Érdekes, hogy a fiatalok csak filmekről írtak, pedig sok-sok egyéb műfaj 2018-as produktumait lehetett volna még értékelni. Persze a középiskolás korosztály szívéhez talán ez áll a legközelebb, a film olyan művészeti ág, amely sokak számára befogadható, a mozizás pedig olyan szórakozási forma, amely szinte mindenkinek elérhető. A legtöbb kritika külföldi filmet mutatott be, egyetlen szerző írt magyar filmről – ez mindenképpen pozitív. A szövegek egy-két kivételtől eltekintve színvonalasak, élvezhetőek voltak, némelyik igen érett gondolatokat tükrözött. Látszott, hogy a fiatalok ismerték, de legalábbis erre az alkalomra utána néztek a bemutatott mű történetének. Tetszett, amikor valaki több oldalról mutatott be egy filmet, kitért a szereplők teljesítménye, a színészi játék és a zene mellett a vizuális megoldások vagy a film mögöttes tartalmának elemzésére is. Előny volt az ötletes címadás, a lendületes, gondolatébresztő kezdés, és az is, ha a lezárás nem így kezdődött: „Összességében…” Lehet összegezni, de jobb, ha nem ezzel a felvezetéssel kezdjük a záró gondolatokat.

Az igényes olvasónak számít a helyesírás, és amikor alapvető hibák vannak egy szövegben (rossz helyre kerülnek a vesszők, a külön írandó szavak egyben szerepelnek – és fordítva), az zavarhatja a befogadást – erre figyelni kell. Volt, aki túlságosan hosszan, részletekbe menően írta le a cselekményt. Erre nincs szükség, elég egy rövidebb összefoglaló. Annál is inkább, hogy ne lőjük le a poént, ne áruljuk el a film végét, mielőtt valaki megnézi.

Nagyrészt élvezettel olvastam a kritikákat, és közben arra gondoltam: mostanság, amikor a fiatalok életében egyre inkább átveszik a szerepet a rövid, pár szavas, mondatos üzenetközlések a virtuális térben, már az is nagyon pozitív, hogy ezek a diákok nekiálltak ilyen hosszúságú és tartalmú szövegek megfogalmazásának.” (Bokros Judit)

 Kiállítás

„A tavalyi évhez hasonlóan idén is igen színvonalas plakáttervekkel jelentkeztek az alkotók a Médiakommunikáció kategóriában. A beérkezett pályaművek alapján az alkotók sokoldalú ismerettel rendelkeznek a műfaj sajátosságairól. Világos és érthető megfogalmazás, változatos szín- és formavilág, magabiztos eszközhasználat, egyéni hangvétel jellemzi a plakátok többségét. Ugyanakkor néhány alkotás esetén a kép és szöveg egyensúlyának felborulása vagy a rosszul megválasztott színhasználat az információ átadását nehezíti. A plakáttervek a választott témában született gondolatokat a legváltozatosabb formában adják vissza. Van, ahol az illusztrációé a főszerep, van, ahol kizárólag a tipográfia eszközei kerülnek a középpontba, ha kell, a színek élesen elhatárolódnak, máskor viszont észrevétlenül olvadnak egymásba a plakátokon. Az alkotók többségének sikerült érzelemmel és hangulattal megtöltenie a plakátokat.

A több mint száz éves múlttal rendelkező plakátművészet a vizuális kultúra máig meghatározó műfaja tudott maradni, annak ellenére, hogy az információ, a reklám szerepét átvették gyorsabb, célratörőbb, hatékonyabb médiumok. A tervezőművészek elé egyre újabb és újabb kihívásokat állít a digitális forradalom által befolyásolt, globalizált kultúra. A bemutatott plakáttervek mégis azt mutatják, hogy továbbra is van jövője a jól kieszelt és megrajzolt képnek, ami egy pillanat alatt képes megvilágítani olyan tartalmat is, amit leírni, elolvasni, elmagyarázni csak hosszú idő alatt lehetne.” (Varga Gábor Farkas)

A díjazott alkotásokból rendezett tárlatot Csanády László polgármesteri kabinetvezető nyitja meg április 13-án, szombaton 16 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Vörösné Szili Zsuzsanna, a megnyitó közönségét Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Diáknapokat szervező Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője köszönti.

A kiállítás már a megnyitó előtt is, szombaton 10 órától látogatható: aznap 19 óráig, másnap pedig 10 órától 12 óráig lesz nyitva. Bár az eredményeket hivatalosan szombaton 17 órától tesszük közzé, ezeknél a kategóriáknál a kiállított tárgyak mellett már láthatóak lesznek az eredmények.