Március 3-ig lehet nevezni a Diáknapokra

Hamarosan véget ér a Diáknapok jelentkezési időszaka: az iskolákban az erre kijelölt kapcsolattartó pedagógusok még március 3-ig nevezhetik tehetséges diákjaikat a középiskolás korosztály kulturális fesztiváljára, amelynek helyszíne idén Dunaújváros. Az eseményt április 3–5. között rendezi meg a Fehérvári Programszervező Kft. a város több helyszínén. A programról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

A dunaújvárosi iskolák diákjai és pedagógusai is várják a Diáknapokat, készülnek rá, örömmel álltunk a szervezők mellé, hiszen számunkra is fontos, hogy folytatódjon ez a nagy hagyományú rendezvény – mondta a városházi sajtótájékoztatón Barta Endre, a házigazda város kulturális alpolgármestere, aki kiemelte: a program jól illeszkedik a város alapításának 70. évfordulójának tiszteltére szervezett események sorába is. Az 1960-as évektől létező Fejér Megyei Diáknapok célja a tehetségkutatás mellett az is, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak – hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila, aki arra biztatta a középiskolásokat, jelentkezzenek, hiszen hamarosan lejár a nevezési határidő.

dn_alpolg

A háromnapos rendezvényen évről évre mintegy ezer diák vesz részt, idén is legalább ennyi versenyzőre számítanak a szervezők. A nevezés kezdete óta egyre több intézmény regisztrál a két éve megújított online felületen: Dunaújvárosból például a Széchenyi és a Rosti gimnázium, a Lorántffy Zsuzsanna és a Bánki Donát szakgimnázium, Székesfehérvárról a tavalyi fesztiváldíjas Hermann László zeneművészeti szakgimnázium, a Lánczos Kornél és a Teleki Blanka gimnázium, az I. István és a Váci szakgimnázium nevezett, a sárbogárdi gimnázium is jelentkezett, de az intézmények és a nevezett diákok száma napról napra változik. Eddig összesen 25 intézmény jelezte részvételét, mintegy hatszáz diákot neveztek az iskolák. A jelentkezők kétharmada a színpadi kategóriákban méretteti meg magát – az aktuális számokat Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa ismertette a sajtómunkatársaival.

A versenyzők hét színpadi és öt egyéb kategóriában – szólóének, társasének, kórus; vers- és prózamondás; diákszínpad; könnyűzene; népdal – népzene – néptánc; komolyzene – szólóhangszer – kamarazene; sótájm, képző-, nép- és iparművészet; honismeret, irodalom; fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok; médiakommunikáció – mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt. A sok jelentkező miatt 2020-ban már a vers kategória is kétnapos lesz. Fontos tudnivaló még, hogy idén is a Diáknapok keretében rendezik az Éneklő ifjúság hangversenyt – erre március 11-ig lehet jelentkezni.

dn_mate

A kategóriák zsűrijében idén is ismert, neves szakemberek, művészek ülnek majd, akiktől hasznos tanácsokat kaphatnak a versenyző diákok. A legkiemelkedőbb produkciókat és alkotásokat kategóriadíjjal, illetve különdíjjal ismerik el, valamint a zsűri javaslatára legjobbak, legérdekesebbek felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban. Gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is.

A Diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt található majd az információs és regisztrációs pult, és ez az intézmény ad otthont több színpadi kategóriának is.

A középiskolák által kijelölt pedagógusok március 3-ig tudják a fellépőket és produkciókat regisztrálni az esemény online nevezési felületén, amelynek elérhetőségét csak ők kapták meg a szervezőktől. Az eseménnyel kapcsolatban érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a Diáknapok honlapját (www.diaknapok.hu), Facebook-oldalát, valamint a Fehérvári Programszervező Kft. Instagram-oldalát, ahol a szervezők a nevezéssel kapcsolatos tudnivalók mellett további hírekkel várják a rendezvény iránt érdeklődőket.

A rendezvény programjainak megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.